SOLSKYDDSSPECIAL!

Solskydd kanske inte låter så spännande i mångas öron men det är ett måste, inte bara för att undvika att huden åldras i förtid, utan även för att undvika olika typer av hudsjukdomar. För att vi fortfarande ska kunna njuta av den stundande sommarsolen har vi tagit reda på de viktigaste sakerna att veta om dess strålar och hur man bäst skyddar sig mot dem!

 

SOLEN
När solens strålar når jorden innehåller de både UVA- och UVB-strålar. Det är främst UVB -strålarna som ger upphov till solbränd hud medans UVA-strålarna når djupare ner i hudlagren och bidrar till att huden åldras i förtid. Det är alltså viktigt att du använder ett solskydd som innehåller skydd mot båda typer av UV-strålar! En benämning att leta efter är ”broad spectrum suncreen” då det står för att det innehåller skydd mot båda typer av UV-strålar. Här(klick!) och här(klick!) har ni exempel på två riktigt bra och härliga solskydd som som innehåller ett brett skydd!

 

APPLICERA OFTA
Var noga med att läsa på om hur ditt solkskydd fungerar – alltså hur ofta och hur mycket du behöver för att det ska ge korrekt skydd. Oftast behöver man smörja på varannan timme eller om man badat eller svettats. Det finns solskydd som håller extra länge – som det här från EVY(klick!) – det ger upp till hela 6 timmars skydd(även fast du badar) då det tränger djupare ner i hudlagren. En riktig redaktionsfavorit som fungerar för alla hudtyper och åldrar och du kan även applicera i håret! Om du tycker det är jobbigt att smörja finns det även puder som du kan borsta på under dagen som innehåller SPF  - det här från Clarins(klick!) innehåller SPF30 och ger ett jämt och matt resultat! En annan sak som är lätt att glömma bort är dina läppar –de blir lätt torra och fnasiga och det smakar inte så gott att applicera din vanliga spf-produkt där. Piz Buin har ett jättehärligt läppbalsam som ger ett bra solkydd – det hittar ni här(klick!).

 

STYRKAN
Hur stor är egentligen skillnaden på de olika graderna på solskydden? Solskyddet fungerar genom att absorbera och/eller reflektera UVA och UVB strålar och SPFgraden visar i snitt hur mycket skydd det ger användaren. Du bör alltid ha minst SPF15 för att det ska skydda och även fast man skulle kunna tro att SPF30 ger dubbelt så mycket skydd som 15 så är det inte riktigt så. Här ser ni hur mycket skydd några av de vanligaste SPFgraderna ger:
SPF15 skyddar mot 93% av strålningen.
SPF30 skyddar mot 97% av strålningen.
SPF50 skyddar mot 98% av strålningen.

 

HÅRET
Utöver huden så tar även håret mycket skada av solen! Det finns vissa hårvårdsprodukter som schampo och balsam som innehåller UV-skydd men du kan även bättra på med spray eller annan UV-skyddande produkt under dagen. Maria Nila är exempel på ett varumärke vars produkter innehåller UV-skydd, här(klick!) kan ni hitta dem! Ett exempel på en skyddande och vårdande spray är den här(klick!) från Wella.

 

Bangerhead har ett brett utbud av solskyddsprodukter och hela sortimentet hittar ni här(klick!).

 

 

*Inlägget är producerat i samarbete med Bangerhead.se.