6 SAKER DU BORDE VETA NÄR DU LETAR HUDVÅRDSPRODUKTER

Det finns många saker att tänka på när man väljer hudvårdsprodukter, vi har plockat fram lite bakrundsinformation som kan vara bra att ha under jakten! 

SOLSKYDD
Tyvärr är vår underbara sol en väldigt stor anledning till att vår hud både åldras och blir inflammerad och det är viktigt att skydda den mot strålarna året om. Hitta en hudanpassad dagkräm som innehåller det skydd du behöver. Den ska innehålla minst SPF15 och skydda mot både UVA- och UVB- strålar. 

FÖRPACKNINGEN
En sak man lätt glömmer bort är typen av förpackning. Leta efter produkter som är vakumförpackade - pump, tubform eller liknande. Den klassiska burkförvaringen tillåter nämligen att syre och bakterier kommer i kontakt med krämen varje gång du använder den. Vilket inte bara leder till att du smetar på en drös med bakterier utan även att effekten av krämen har oxiderat bort.

C-VITAMIN
C-vitaminen är ju en populär ingrediens att använda i hudvård. Den är en stark antioxidant som har fantastiska egenskaper - bland annat förhindrar den att huden torkar ut, jämnar ut hudtonen och påskyndar hudförnyelsen. C-vitaminen är tyvärr väldigt ostabil i vattenlösningar vilket gör att det är viktigt att du köper en stabiliserad variant så att du inte lägger ut pengar på dyra produkter i onödan. Det finns c-vitamin i pulverform som du själv blandar i sitt serum men även stabila bra varianter i flytande form.

SERUM
Serum är ett steg i hudvårdsrutinen som man kanske tycker att man kan hoppa över. Men det är faktiskt här du kan göra de stora förändringarna i din hud! Det går nämligen ner i de djupare hudlagren medans din dagkräm skyddar och vårdar de yttre.

SKRÄDDARSY
Huden är ett komplext organ och ofta behandlar vi den felaktigt. Den kräm som fungerar på en person kan ge en helt annan effekt på en annan. Gå därför till en duktig hudterapeut som jobbar med några olika varumärken och låt dem göra en analys av vad din hud behöver. När du vet vilken hudtyp du har kan du själv leta dig fram till vilka produkter du gillar. Ett exempel på en vanlig missuppfattning är att man vill "torka ut" en oren hud för att få bort finnar och orenheter - torkar du ut huden kan du istället öka produktionen av sebum viket är just det som skapar finnar och orenheter.

PARABENER
Det är inte många produkter som innehåller parabener idag och avsaknaden är oftast en del av varumärkenas marknadsföring. Men det är nog egentligen inte så många som vet vad en paraben är? En paraben är ett skonsamt konserveringsmedel som använts under årtionden - rädslan kring det uppkom från en missuppfattnig som faktiskt i efterhand dementerats. Efter att ha talat med många experter så förstår vi att det faktiskt är en av de mest skonsamma konserveringsmedel man kan använda och ibland är de ämnen som de bytts ut mot mer skadliga och har framför allt mindre forskning bakom sig. Generellt så får vi faktiskt i oss mer parabener från livsmedel än kosmetika och de finns naturligt i till exemepel blåbär.